• frontbild ett
  • frontbild tva
  • frontbild tre
  • frontbild fyra

Inför kaninköpet

Att skaffa kanin är ett åtagande för några år framåt. Kaninens livslängd är i genomsnitt 6 till 8 år, men det har förrekommit kaniner som har blivit upp till 15 år. Kaniner är charmiga och jättepopulära husdjur, men för att din kanin ska trivas måste du veta hur den skall skötas. De är små, lätta att hantera men kräver tid och omvårdnad. Att äga en kanin betyder att man ansvarar för att den ska få ett så bra liv som möjligt.

Vad ska man välja, hane eller hona? En eller två?

Hane
Hane skulle jag rekomendera att man väljer om man tänkt att skaffa bara en kanin. Det är lättare att göra dem tama och de är lugnare i temperamentet. Det händer att vissa könsmogna hanar kan börja skvätta urin för att markera sitt revir, men detta går över om man kastrerar dem. Två könsmogna killar i samma bur brukar inte fungera bra om de inte är kastrerade, då blir det nästan alltid bråk om rangordningen.

Hona
Man kan ha en ensam kaninhona, bara den får mycket tid, kärlek och uppmärksamhet. Annars brukar tjejer föredra att ha minst en burkompis som de kan sällskapa och gosa med.

Två honor
Kullsystrar, eller tjejer som har bott i samma bur ända sedan de föddes eller var små, kan jag också rekomendera. Vissa honor kan bli lite tjuriga och på dåligt humör vid brunst, men det finns mycket fler honor av den trevliga sorten.

Hona och kastrerad hane
Denna kombination fungerar också nästan alltid bra. Man skaffar först hanen, kastrerar honom vid 5 månaders ålder (under förutsättning att man inte vill ha småttingar förstås :)) och sedan skaffar man en hona till honom. Skaffar man både honan och hanen samtidigt måste man ha dem i skilda burar från att de är 13 veckor gamla, för att helt utesluta risk för oväntade kaninungar.

Hur ni än väljer, så är mitt recept: Ge mycket tid, kärlek och uppmärksamhet åt er nya familjemedlem så får ni förutom en jättetam, snäll och social kanin, minst det dubbla tillbaka.

Utekanin eller innekanin?

Kaniner kan vara acklimatiserade att bo inomhus eller utomhus. Om man väljer en innekanin (som ska bo inomhus och inte har byggt upp vinterpäls) ska man alltid tänka på innan om det finns någon allergi i familjen, inte bara mot päls utan också hö. Hö är kaninens basföda och består till ca 90% av kosten. En innekanin måste fortsätta med att bo inne tills det blir minst +10 grader nattetid innan den kan sättas ut på heltid.

Om man väljer en utekanin, ska man alltid tänka på att placera uteburen så att den inte placeras i stark sol och att den är skyddad för väder och vind. Din kanin uppskattar oerhört mycket om du sätter ihop några kompostgaller och förvandlar dem till en stor utegård. Där kan din vän känna sig fri, mumsa på färskt gräs och skutta omkring. Där är det jätteviktigt att du tänker på att kaninen har skydd från direkt solsken och eventuella rovdjur som kan gräva in sig underifrån, och rovfåglar ovanifrån. Kaniner är också själva duktiga på att gräva sig ut.

Det är viktigt att det inte regnar och snöar in i kaninburen på hösten/vintern. Uteburen ska ha minst tre täckta sidor och vara upphöjd ca 50cm från marken för att undvika oväntade besök av räv, grävling och liknande. Kaninen byter päls för årstiderna, så det är inga problem att ha den ute året runt även när det är minus 20 grader eller mer. Se bara till att det finns en torr, vindskyddad sovdel med gott om halm, där kaninen kan värma sig. Burens mått skall vara minst 100x50 cm för en till två dvärgkaniner, men ju större desto bättre.studsande kanin